Terima kasih kerana sudi melawat blog ini. Do not be hasitate to follow me and feel free to drop your comment. Thank You! Please come again :)

Thursday, December 23, 2010

Pesona Lady

Seawal 10 pg td da sampai kat Maybank gan lina. Sebenarnya pergi bank sekadar nak buka akaun je. Tp xleh blah bler salah seorang pekerja (fresh graduate student) bank selaku eksekutif kewangannya tawarkan beberapa pakej insurans yang ditawarkan oleh Etiqa Takaful. Dengan perasaan yg belah bahagi dan tak boleh blah, akhirnya beli juga la pakej insurans tersebut. Pada mulanya macam malas nak layan sgt, tapi bila dah diberi penerangan, pakej tersebut nampak sangat menarik. Hurm, lagipon pakej 2 lebih kepada perlindungan dan keselamatan diri wanita yg diberi nama Pesona Lady. Hurm just try it. Lagipun da mintak pendapat mak masa nk beli insurans nih. Kalau  tak setuju, "tempoh bertenang" (da balaja dalam subjek insurans kan??) diberi selama 14 hari untuk memikirkan sama ada untuk meneruskan atau sebaliknya. Banyak pakej yg ditawarkan, tp saya lebih tertarik kepada pakej ini dan bayaran yang dikenakan untuk setiap bulan adalah sebanyak RM22 sahaja. Saya pon tak berani nak komen banyak, sebab baru sahaja cuba polisi insurans ini. Tempoh kontrak adalah selama 1 tahun dan polisi tersebut boleh di "renew" semula sekiranya ingin meneruskan bg tahun berikutnya.
 Antara ringkasan pampasan dan bayaran pampasan yg diberikan adalah seperti berikut :

1) Kematian akibat kemlangan (RM 100000)
2) Ketidakupayaan kekal sehingga (RM200000)
3) Tunai ihsan / belas kasihan (RM 2000)
4) Kanser wanita (RM 20000)
5) Komplikasi bersalin (RM 20000)
6) Pembedahan rekonstraktif muka @ rawatan pergigian sehingga (RM 10000)
7) Tunai ihsan / belas kasihan akibat ketidaksuburan (RM10000)
8) Elaun kemasukan ke hospital setiap hari (sehingga 100 hari) (RM100/hari)
9) Perbelanjaan perubatan sehinggan (RM 5000)
10) Pembedahan kulit akibat daripada kemalangan @ kelecuran sehingga (RM 5000)
11) Yuran ambulans sehingga (RM500)
12) Penculikan sehingga (RM30000)
13) Ragut sehingga (RM1000)
14) Perlindungan pengeluaran tunai Mesin Juruwang automatik sehingga (RM1000)
15) Tunai ihsan bg keganasan rumah tangga (RM500)
16) Bonus kemakmuran rumah tangga (RM 1000)


Bg saya sebagai seorang manusia kita memang sangat terdedah kepada risiko2 di atas terutama bg kaum wanita. So, tak salahkan kalau kita ada polisi ini?? Polisi ini sememangnya bertujuan untuk melindungi kaum wanita dri sebarang masalah seperti perkara2 di atas. Ia amat sesuai bg kaum wanita untuk melindungi dri mereka dri ditindas, menghadapi penyakit biasa @ kronik, atau masalh2 yg berlaku di luar jgkaan kita sendri. Pakej ini tidak semestinya dimiliki oleh golongan yg da berumahtangga sahaja, malah bg mereka2 yg belum "married" pon boleh la. Hehe!! Ia adalah sebagai permulaan bg melindungi kaum wanita itu sendri pada hari ini @ kemudian hari. Dengan byaran bulanan hanya RM 22, saya rasa saya mampu membayarnya terutama bg golongan yg baru mula bekerja seperti sy. Atleast, kalau berlaku apa2, sy xperlu susahkan family sy 100%. tol x??  Bukan kita meminta perkara bukan2 ini dri berlaku, tapi ia adalah sebagai persediaan awal untuk melindungi dri kita sendiri. Berlaku @ tidak, itu belakang cerita. Suma tu Allah S.W.T yg tentukan. Tol tak?? Bukan ape, zaman skang ni mcm2 penyakit kronik yg melibatkan kaum wanita seperti kanser payudara, kanser serviks, kanser rahim dan macm2 lagi la. Sebenarnya byk lagi benefit yg kita boleh trima, nak cita panjang boleh la berhubung terus dengan Etiqa Insurance Berhad @ mana2 cawangan Maybank berdekatan. Tp if tak berminat dengan syarikat insurans ni (Etiqa), carila mane2 syarikat insurans yg melindungi kaum wanita seperti kita ni agar dri kita sentiasa dilindungi. InsyaAllah. Akhir kalam, saya sebagai wanita sudah pun dilindungi, anda bagaimana? Hehe.


p/s : sekadar peringatan untuk saling mengingati. Amin~~:)

love,
cdaz :)

Monday, December 20, 2010

Sungai Lui - Aizat Amdan

 Aizat - Sungai Lui

Pejamkan matu mu untuk ku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu disini tempatmu
Walau berubah dimata kita
Tetap indah selagi kau masih percaya

Tertawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus yang berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Bukalah matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini ( 7x ) 

 love,
cdaz :)

Sunday, December 19, 2010

Random Awesome-Yunalis Zarai a.k.a Yuna

Yuna - Random Awesome 

It all began
At the show one weekend
I was a friend of your cousin said
"Hey how you've been"
And with your checkered shirt on
And my Reebok shoes on
Let's watch something random
Turned to something awesome


And I smile I love no,
I laugh happier somehow
No I don't know what is up with me
I laugh too much recently
No, They don't know much about us
When we're exchanging glances
We'll figure out one day,
What happened on your 24th birthday


It all began with a simple confession
You had an urge to kiss me and
I was on the verge to miss you
And it happen,
No
We don't understand
No
I won't even budge
Before we didn't hang out much
So save me in your playlist
So,
You wont forget this
And if this dont quite go your way
You'll still have me on replay


With your checkered shirt on
And my Reebok shoes on
Let's watch something random
turned to something awesome


And I smile I love no,
I laugh happier somehow
No I don't know what is up with me
I laugh too much recently
No, They don't know much about us
When we're exchanging glances
We'll figure out one day,
what happened on your 24th birthday

love,
cdaz :)

Bosan Punya Hal

Assalamualaikum readers readers ku yg sedia awesome :)


Mood hari ni hanyalah makan+tengok tv+tido+bace paper (bace sebanyak 44 kali). Kahkah (teruk pangai anak dara). Hari ini mood tibe2 rase mcm nak sambung blaja. Menyesal yg mendalam jugak la bile tak apply "U" arituh. Tadi masa kemas kemas buku (sejak zaman persekolahan pon ade tau) boleh pulak tetibe layan sekejap, dua kejap dan berkejap kejap satu buku ni. Guess what??? Haha. Cheng cheng cheng!!! Akaun. Haha. Jgn tak percaya. (percayalah, sambil tarik suara dalam dalam). Boleh layan je bawak kuar balik kertas kertas, buku akaun segala macam yg pernah Puan Zai dengan Puan Suraya ajar. (sambil pgang kalkulator). Haish!!! Boleh tahan gak lupe.

Tapi atleast boleh hilangkan rase boring yg mendalam kat dalam diri ni. Haha. Cubela hobi terbaru dari sy ni. Huehue. Gerenti korang suka. Kah kah kah dan kah!!!

Ok la, nak hout. Nantok sudah (sambil nguap nguap manje). Weee~~

p/s: tetiba rindu plak lecturer yg penah ajar kat poli dlu. Hope sihat dan bahagia selalu. :)

love,
cdaz :)

Saturday, December 18, 2010

Makan Free

Assalamualaikum bloggers yg dikasihi. Hihihi :)


Hah! Malam tadi akak yg berniaga dekat sebelah rumah jemput ktorang 1 family makan free kat restoran dia. Erk!!! Sepanjang dier bukak restoran yg diberi nama "Wandee Seefood" tu, rasenye baru sekali jejak kat situ kot. Haha. (Padahal sebelah uma je kut). Kalau nak beli memang pakat suruh adik je pg beli. Haha.(jaat kan???). Adik, ko nak pahala tak? (ayat Cik Nisa). 

Tapi tadi mak ngan mak itam saya ajak juga pergi. Nak taknak diturutkan jela. (makan free pulak. takkan la taknak). Yela, jiran sebelah rumah pulak. Tak pergi macam tak sopan pulak kan. Yg seronok tahap gaban, bila pak usu saya masuk dalam parit. aduish!!! (kasihan sama itu pak usu wooo!!!). Haish, nasib tak parah mana. Hehe!!! Sabar je lah. Dapat gak la makan udang besar besar.(peberet pulak tuh). Al maklumlah restoran seafood. Sedap pon sedap. Layan jela dengan ramai orang lagi. Huh! da penat. Nak tdo la pulak.

Gud nite guys :)

p/s : Dalam taknak pegi tuh habis jugak saya bedal. Kau ado??? :)

love,
cdaz :)

Thursday, December 16, 2010

Hana Tajima Simpson

Assalamualaikum to all awesome readers. :)


Entri kali ni nak cerita pasal Hana Tajima Simpson ni. Sekarang memang ramai yg sebut pasal Hana Tajima Simpson ni. Saya pun baru baru je tahu gak ni. Maybe ramai tak tahu dan ramai jugak yg dah pun tahu. Ni ade serba sedikit info pasal beliau. Layanz!!!

** Hana Tajima Simpson.
** Berumur 23 Tahun.
** Mix Japanese (dad) and English (mum).
** Seorang designer di London, UK.
** The one responsible for Yuna's fashion pick.
** Mempunyai line sendiri yang mengetengahkan imej2 bru (dresses,tops,skirts,scarves).
** Yuna's BFF 4 eva.

Gonna put some pict of Hana Tajima Simpson. Enjoyy :)




















Cantik kan dia? 3S's describe 4 her. "Simple.Sempoi.Stylo".

Ini pulak gambar dia dengan Yuna.










 Nampk kan keserasian dorang? Disebabkan Hana ni bertanggungjawab ke atas penampilan Yuna, so style mereka pon hampir sama. Percaya tak??. Kalau tak percaya boleh tengok yang ini pulak.


 Yunalis Zarai (Yuna)


 Hana Tajima Simpson

Ha! sama kan?? da macam kembar la pulak. Hehe!!! Mereka sama2 gunakan Maxi Dress dr Maysaa. So sweet la u guys. Keep up gud work guys! So, taknak bebel panjang2 sebab sekarang terlalu banyak fesyen untuk bertudung @ berhijab. Amat sesuai untuk gadis2 yg baru nak naik macam kita semua ni. Hehe. Entri ni pon amat sesuai untuk mereka (wanita) yang belum bertudung@bercadang nak bertudung. Dengan bertudung pun kte still boleh nampak cantik rite???. Tapi take your time, be your self. Keikhlasan perlu ada. :)


Boleh klik sini untuk info lanjut :



love,
cdaz :)





Baju Pengantin Mak Andam

Assalamualaikum readers :)


Mood arini tersangat la bosan. Haish!! Cda wake up!! Jangan malas malas. Banyak da masa terbuang dengan tidur dan bce novel je. Bler la nak keje ni??? (bosan tahap gaban da kut).
Bila duduk rumah, novel tak payah cakap lah khatamnya tu. Entri kali ni pun nak kongsi tentang novel yang menarik dibaca ni bertajuk :

BAJU PENGANTIN MAK ANDAM




Novel karangan Areila Sahimi ni sgt sesuai untuk sesiapa yg suka dengan antonasi jiwang yg ringan sahaja. Jalan ceritanya simple dan sempoi habis bahasa yg dia guna. Kat sini nak selit cikit madah yg hero (Zain) dan heroin (Aleeya) dia guna:

APA KATA HERO?

"Biarpun dia serabut, dia kusut, dia jiwa kacau, dia suka teh tarik mamak sekalipun, pada aku dia tetap teristimewa." ~Zain~

APA KATA HEROIN?

"Zain, sekeras-keras aku, rock-rock kapak aku, seselamba mana pun aku Zain, aku masih seorang perempuan. Yang tahu rasa malu bila tiba part nak luahkan isi hati." ~Aleeya~



Hehe. Sweet tak mereka? Nak tahu lebih lanjut boleh la dapatkan di MPH(Sebab saya pon beli kat MPH. Hehe!). Hokey la, nak hout. Nak tengok tv pulak.

p/s : pomot MPH la pulak. (Nisa, discount lai!)

klik sini >> untuk baca secara on9.

love,
cdaz :) 

Wednesday, December 15, 2010

Sangat.Suka.Style.Mereka :)

Assalamualaikum readers yg sememangnya gojes dan awesome :)


How's today??? Is it okey??? Hope so. Entri kali ni nak cerita pasal ikon ikon Malaysia yg boleh dijadikan contoh lah kiranya. Jom kita layan sekejap, dua kejap hokeyyy! :)

Saya sgt suka style mereka kerana saya yakin dengan fesyen tudung yang dipelbagaikan ni dapat menarik@membuka hati sesiapa sahaja. Haha. Ini sekadar pendapat, terpulang pada mereka yang menilai hokeyyy!!! Rasanya artis artis dan selebriti kat bawah ni layak dijadikan ikon untuk golongan remaja dan dewasa yg masih menerapkan nilai2 murni dalam dri mereka.

1. Farah Adeeba










Serius lawa Farah Adeeba ni. Muka pulak ala ala kacukan arab gitu. Dia pakai ape ape pun still nampak cantik dan anggun. Pemakaian hijab dia pun memang sesuai dengan bentuk wajah dia. Sesuai digunakan sama ada untuk golongan remaja mahupun dewasa.

2. Wardina Safiyyah










Wardina ni merupakan salah seorang pelakon dan pengacara MHI di TV3. Sumpah memang sangat cantik dan mempesona. Personaliti dia pun memang sangat matured. Korang setuju tak bila wardina cakap kebanyakan artis Malaysia tak layak dijadikan ikon @ role model??? Rase macam nak setuju jer sebab bila tengok kat mana mana website yg melibatkan artis memang kebanyakannya tak boleh blahhh sangat hokeyyy! 

3. Datin Norjuma Habib Mohamed










Serius suka tengok personaliti Datin Norjuma ni. Memang nampak sangat cantik dan manis lah kan. Memang cun habis la bila berhijab. Mungkin datin datin kat luar sana tu boleh lah jadikan Datin Norjuma sebagai ikon mereka lepas ni. Setuju tak???

4. Aida Gadis Melayu











Yang ni plak Juara Gadis Melayu. Aida ni muka dia manis sangat. Bukan manis gula gula tapi manis manis ayu hokeyyy!

5. Fida Gadis Melayu










Fida ni pun salah seorang peserta Gadis Melayu. Gadis Melayu ni memang ayu ayu la semuanye. Hehe. Siapa bilang gadis Melayu tak menawan??? bilang sekarang??? Huahua. Orang kata muka Fida ni ade iras iras Dato' CT. Ada la jugak kan, suara pun nak sama jugak dah.

6. Yunalis Zarai (Yuna)










Ha yg nih toksah bilang la kan. She is my favvy artist ever. Ops! terlebih sudah. Haha. Huh! Siapa yg tak kenal yuna??? Sila terjun dari mana mana bangunan yg berdekatan anda hokeyyy! (ala, mak gurau je noks~) Rasenye 1 Malaysia da tau sape Yuna kan??? Lagu2 die pon sgt layanz and memang long lasting lah. Sempoi habis style Yuna ni. Lately ni dia menang besar @ Shout Awards. Congratz Yuna! You really deserved it ok. Yuna yg stylo mylo ni pon banyak mempengaruhi fesyen remaja masa kini. Steady la sis.:)

7. Heliza Helmi (Heliza AF4)





















Last but not least ialah miss Heliza. Mesti pelik kan kenape lah saya letak gambar Heliza ni lebih sangat sampai tak larat nak tengok (tak larat ker???cian korang ek???). Sebab pict dia sume cumel cumel belaka, sampai tak tahu nak pilih yg mana. Hehe!!
Heliza ni sangat cumel sebab dia ade sepasang mata yang sangat galak. (bukan A.Galak tau). Hehe. Mata Heliza sgt cumel dan dia terkenal dengan sifatnya yg sangat lah lemah lembut. (haish, bler la nak jd lemah lembut camnih cda oi!!!)

Conclusion : Rasanya artis & celeb ni mampu nak mempengaruhi orang ramai (wanita) melalui cara pemakaian yang baik dan tingkah laku yg supan. Nak bg 5 bintang buleh?? Hehe!!

p/s : kau hado??? Hehe!

love,
cdaz :)