Terima kasih kerana sudi melawat blog ini. Do not be hasitate to follow me and feel free to drop your comment. Thank You! Please come again :)

Friday, April 29, 2011

Gula-Gula??? 24:7???

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Sebenarnya semalam lagi nak post kan entri pasal dua kumpulan makhluk nih. Tapi tak berkesempatan sebab pergi shopping shoping kejap semalam. Balik balik je, tengok Maharaja Lawak lepas tuh terus tidur. Penat tak hengat kau! Okeh back to the point, rase rasenya sesiapa yang rajin baca blog blog mesti ramai yang cerita pasal dua group dari Malaysia ni yang perasan K-Pop. Kumpulan yang dimaksudkan ialah kumpulan Gula-Gula(girls) dan kumpulan 24:7(boys). Agak agak korang la, dorang nih tau tak ape definisi K-Pop tuh???Haish, pening tengok dorang nih. Bukan nak menghina, tapi rasenya eloklah ukur baju di badan sendiri dan sedar sedarlah kamu tuh dari mana. Kalau kita tengok artis Korea, dorang pakai lah ape pon, design la ape pon dekat badan dorang, dorang still nampak comel. Ditambah pulak muka dorang yang dah semulajadi comel dan putih putih melepak semuanya. Ikat rambut toncet toncet macamana pon still lagi cumelllsss. Lagipon, dorang pakai macam tuh mak bapak dorang tak kesah pon. Tak de istilah aurat pon dalam hidup orang kapior nih So, lantak dorang la nak pakai ape pon. Tapi tak dinafikan orang-orang Korea memang comelllsss sesangat okeh. Awww!

Jom kita tengok dua kumpulan makhluk nih, terkejut atau tak, korang nilai lah sendiri :





Kat atas nih nama kumpulan nya ialah Gula-Gula. Ape motif die letak name group camni pon tak tahulah. Maybe dorang suke benau makan gula-gula kot. Cari lah nama yang klasik sikit, tempe ke, serai ke, bawang ke. Tak ke klasik namanya tuh. Haha! Kalau korang tengok gaya dorang tuh agak agak ape korang pikir pasal dorang??? Tak dinafikan, mesti ade yang tak boleh terima kan??? Tak sesuai kot duduk Malaysia pastuh nak perasan Korean siap pakai ala-ala Korean gitu. Kalau korang pergi Amerika ke, Zimbabwe ke, kompom takde orang nak marah korang pakai camtuh. Ingat lah wei ni Malaysia ok!!! Malaysia!!! bukan Korea.




Ha, yang nih lagi tak boleh belah. Nama kumulan nih ialah 24:7. Geli ade, menyampah ade, nak tergelak pon ade. Wei, anak sapelah korang  nih. Pergi balik lah, mak bapak dah tunggu kat rumah tuh. Cubelah korang tengok gambar dorang yang first tuh. Agak agak diantara dorang nih ade tak yang korang nak sedekah tangan atau kaki kat dorang??? Serius geli weh tengok dorang dress up camtuh. Sedar sedar la wei korang korang kat atas tuh. Dah macam ape dah tuh. Ade diantara dorang nih (taknak tunjuk yang mane satu) muka cam mat rempit pon ade tapi nak perasaan K-Pop. Ooooohhhh Emmmmmmm Jaaaaayyyyyy. Lagi bertambah haru siap ade yang pakai seluar pink dan gaya gaya ala Korean bagai, memang tak masuk langsung dengan korang okeh(maaplah kalau sentap). 

Tak salah kita nak fanatik, tapi agak agak lah u alls oi. Orang lain pon fanatik gak, mostly golongan remaja semua minat K-Pop, tapi takdelah over shadow cam dorang ni pon. Macam saya pon sejak duduk rumah sewa, dah mula minat lagu Korea nih(sebab kawan kawan semua hantu K-Pop okeh). Tapi kitorang tak de plak nak tiru ape yang dorang pakai dan ape yang dorang buat. Minat is minat. Takde lebih lebih sampai nak memalukan diri sendiri. Korang ade mata korang lihat, korang ade mulut korang cakap, korang ade telinga korang dengar, korang ade otak korang pikir lah sendiri oi!!! :)


p/s : Sape setuju, sila angkat tangan macam saya :)

love,
cdaz :)

Bosannya :(

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Bosannya lah hari nih sebab my mum balik kampung. Sampai hari selasa pulak tuh. OMG, sepanjang beberapa hari nih memang kena hidup berdikari. Masak, kemas rumah, cuci pakaian sume kena buat sendiri. Bukan bermaksud sebelum nih mak yang buat semua, tapi bile hari hari bekerja nih selalunya bahagi bahagi kan tugas supaya rumah tak delah bersepah sangat. Haha! Tapi yang paling penting sudah semestinya lah rindu masakan mak. Huhu! ntah ape ape lah menu yang kitorang godam esok. Biasanya time time cuti memang mak dengan adik je yang rajin masak. Tapi esok maybe saya dan kakak saya yang masak. Haha! Bedal je la ye adik adik ku ape yang kakak kakak ko nih masak. Jangan banyak komplen. Actually masak nih bukan susah sangat. Janji cukup bahan-bahan mesti jalan(bedal) punya la. Bukan tak biasa hidup berdikari, dulu kat rumah sewa pon selalu gak godam godam menu masak dengan kawan kawan, tapi bile dekat rumah ni jadi malas pulak bab bab masak. Maklumlah semua nak mak yang masak. Kesian mak I tau(bukan buli ye, tapi rasenya semua orang macam tuh sebab masakan dari air tangan mak kita memang takde tandingan. Betul tak??? Haha. Oklah, nak mandi mandi jap. Solat Maghrib pon belum lagi nih, karang solat ke mana, tuan nye pon kemana. Jumpa lagi :)


p/s : Apelah idea nak buat surprise untuk Hari Ibu nih :)

love,
cdaz :)

Wednesday, April 27, 2011

Chicken Chop lai :)

Assalamualaikum 

Hi readers!
Sebenarnya tak de mood nak buat enti malam ni sebab badan rase letih letih. Cume nak bagitahu saya baru bedal Chicken Chop malam malam buta sebelum nak tidur nih(macamane nak diet ni babes asik mentekedarah je). Blurrrrrppp Alhamdulillah. Ok lah korang da malam ni. Pada yang bekerja , selamat bertugas esok dan pada yang masih belajar jangan tidur lewat.  Good Nite~


p/s : Good luck pada kawan-kawan yang sedang getir menghadapi exam. Go! Go! Chaiyok korang :)


love,
cdaz :)

Monday, April 25, 2011

Happy Birthday Si Body Builder :)

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Mesti pelik kan kenape saya letak perkataan "body builder" tuh kan??? Ha, nak tahu jom kita layan sedas dua gambar yang ada. Mahap la yer, gambar tak banyak sebab ramai gambar, opsss! silap lak, banyak gambar yang rosak la korang. Bukan rosak ape, tapi gambar tuh banyak kasi gegar gegar jugak. Haha! Actually korang ingat lagi tak dengan ENTRI yang mak cik saya rancang nak buat surprise. Then ini lah surprise nya. Tapi simple simple jer la. Yang penting dua dua si penyambut birthday tuh terkejut sebab tak sangka ade kejutan. Haha! Hambik kau :)


Ok! First sekali nih gambar kek untuk birthday dorang. American Chocolate Cake. Harga RM58 sekilo kalau tak silap lah. Sedap tuh memang sedap tapi dia punya coklat memang boleh buat rase muak. Kek sebesar ni berjaya dihabiskan kira kira 20 orang. Memang kenyang walaupun dok hadap kek je. Coklat dia memang banyak gila. Sumpah kenyang.




Ha! kat atas nih aksi terkejut sebab dua orang pemangsa nih tak sangka kek tuh sebenarnya untuk dorang berdua. Yang baju hijau tuh namanya Amy. Yang sebelah die pakai tudung kelabu dengan baju hitam tuh pulak mak die (mak itam) dan gambar last nih ayah die yang kitorang panggil Pak Itam tuh. Yang lain lain tuh macam biasa lah nak menempel jadi glamour jap. Haha! Dorang tak expect pon kene celebrate camnih. Si Amy tuh siap pakat nak keluar lagi sebab die memang tak expect ape ape langsung.

Berbalik pada perkataan "body builder" tadi. Korang perasan tak badan si Amy tuh. Cube teka umor die berapa??? Biler tengok depan depan mesti orang ingat umor die dalam 20++, sebab bentuk badan dia yang ketak ketak and sometimes ada janggut misai bagai. But the truly is his age is 19 years old. Kenapa badan die ketak ketak??? Sebab die selalu pergi gym then angkat berat. Die mula berkecimpung dengan dunia angkat berat nih masa umor die 17 tahun. Time sekolah dulu badan die memang kecik la. Memang tak sangka jadi macam ni sejak die angkat berat. Dulu berat die pon sedih je nak cakap between 35 untill 40 cenggitu jer. Now da jejak 60++. Tapi kena rajin pergi gym la buat latihan and selalu jaga pemakanan. Ubat die pon boleh tahan mahal. Budak ni selalu kopak duit mak dia je nak beli ubat walaupun die dah kerja. Haha! Untunglah jadi anak bongsu. Mintak ape pun dapat. Kereta dapat, motor pon dapat. Tinggal pakai je, orang lain yang tolong bayar kan. Besttt kan kalau dapat macam tuh.

Tapi yang kurang besttt nya sebab tak dapat nak baling baling telur ke, tepung ke. Almaklumlah sambut degan orang orang yang lebih berumur nih kita kena lah respect ye dak??? Kalau dengan member member acara kena mengena kan orang time birthday memang sesuatu yang WAJIB. Ok la, cakap panjang panjang pon nanti tah hape hape lagi la yang melalut. Last but not least. Happy Birthday to Amy-19 and Pak Itam-50. Semoga panjang umor dan murah rezeki. May Allah Bless You :)


p/s : Teringat masa kawan kawan lumur satu badan dengan asam jawa masa birthday. Eyaaaakkksssss! Tapi seronok. Miss that moment ever :)

love,
cdaz :)

Thursday, April 21, 2011

Si Gadis Youtube???

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Hope semuanya sedia awesome lagi gojes. Entri saya kali ini tentang Gadis YouTube


Ha. Ni la Gadis YouTube yang saya maksudkan tuh. Korang kenal tak??? Honestly, saya tak kenal pon sape that girl ni. Today baru tahu.(ketinggalan ke i nih???). Padahal kat blog die dah ramai gilosss followers die. Jom kita kenal die kejap hokeyyy. Cekidaud :)


Her name is Imratul Najwa Abdul Latif @ Najwa Latif. She is 16 years old.(budak lagi kau nih rupanye). Najwa ni katanya menggunakan laman YouTube nih untuk berhubung dengan bapanya yang mengajar di luar kawasan. Dia jugak selalu memuatnaik video dekat di YouTube untuk tatapan ayahnya. Then dekat situ lah die mula jadi tumpuan umum(dah macam Anna Rafali pulak bile orang kenal dekat Youtube). Sekarang ni die dah pon menjadi artis muda di bawah syarikat rakaman NAR Records yang mane syarikat rakaman ni bersungguh sungguh dan terbuka dengan perjuangan muzik akustik Najwa nih. :)

Single terbaru beliau bertajuk "Cinta Muka Buku" a.k.a cinta "pesbuk" la kott.(sedap jugak lah lagu die). Klik SINI untuk layan dan klik SINI untuk follow blogspot die. Ahaksss~~ Semoga beliau berjaya mengejar cita cita nye :)


p/s : Najwa ni tingkatan 4 dah jadi artis, awok dulu tingkatan 4 sibuk dok berkawad kaki kat sekolah nun. (Sampai kene bebel bebel dengan mak mase dulu dulu).Hahahah! :)

love,
cdaz :)

Kad Kahwin Sempoi Habis :)

Assalamualaikum :)


Hi readers!
Tadi belek belek blog Beautifulmaria, ops silap! Beautifulnara.
(beberapa hari ni punya lah susah nak open blog nih sebab ade masalah teknikal sebab ramai yg nak akses blog nih). Salah satu penyibuknya ialah saya la. Haha! Tiba tiba jumpe entri pasal kad kahwin Zed Zaidi dengan bakal isteri Natalia Mustafa Kamal.

Yang menariknya kad kahwin dorang nih berbentuk laman sosial "pesbuk" hokeyyy. Nak tahu kenapa??? Sebab perkenalan dorang nih bermula dari pesbuk ni la. For sure, mestilah dorang nak imbau balik detik perkenalan dorang yang serba moden nih(kalau dulu ade internet, sekarang macamana la gamaknya ye???). Sekarang semua dekat di hujung jari babes.(bangga tak??? bangga tak???) Haha!

Cekidaud kejap picture "wedding card" diorang. Sempoi abis. Kau hadoo??? :)




Sweet tak??? Lain dari yg lain kan??? Btw, hope perkahwinan dorang nih kekal sampai hujung nyawa dan bahagia selamanya.(kad dah cantik cantik nih, mesti syg nak buang kan???)


p/s : Ni baru kad bentuk FB, kalau yang berkenalan dan bercinta melalui Tweeter or Blog macamana pulak??? Haha! Lu pikirlah sendiri!!! :)

love,
cdaz :)

Wednesday, April 20, 2011

Kris Dayanti Hamil 4 Bulan??? What The Fish

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Hari nih baca baca paper memang terkejut gilosss bila artis pujaan sape tah ni buat statement yang tersangat lah berani mati hokeyyy! Rasenye ramai yang dah bace statement pasal Kris Dayanti ni kan??? Ape pendapat korang bila baca statement tuh??? Tak rase pelik ke bila die da hamil 4 bulan sedangkan usia pernikahan dorang baru sebulan. Rase rase nya korang pon boleh tahu dan faham dengan ape yang terjadi kan??? OMG, manusia zaman sekarang ramai yang buat sesuatu mengikut nafsu tanpa fikirkan akibatnya.

Ditambah pulak si KD ni dah la "public figure" @ dengan bahasa melayu modennya ialah figura awam. Korang boleh bace statement die kat bawah ni. Dengan selamba dan tanpa segan silu nya si Kris ni keluarkan kenyataan cenggini :

Ertinya, sudah 4 bulan. Ya, saya tahu (mungkin berita ini agak memeranjat). Tapi, kami berdua sudah sama-sama dewasa. Kami pun dah lama merancang untuk mengadakan perkahwinan ini. Benda ni dah terjadi. Kalau apa yang diberikan Allah ini tidak saya akui, nanti timbul pulak cerita yang tidak betul. Kononnya, saya melakukan abortion (buang anak)

Sepatutnya si KD ni kenalah pikir jauh jauh. Rasenye kat Asia nih semua pakat kenal siapa si KD nih kott. FYI, before this, her husband is non-Muslim. So, bila die dah masuk Islam, KDpulak boleh sepakat tunjukkan perbuatan macam tuh dekat seseorang yang bergelar muallaf (ni masa dorang belum kahwin la). Maybe dorang boleh cakap : benda NAK JADI, so nak buat macamana??? Atau maybe dorang boleh cakap : Tak pe yang penting sekarang kami sudah bernikah. Tapi anak yang dorang buat tuh tetap dikira tak sah even dorang dah married sekalipun. Dekat mana maruah die as a Muslim??? Sedikit sebanyak mesti husband die akan pikir yang agama Islam nih lebih kurang je dengan agama lain. Pada dasarnya tidak sama sekali hokeyyy!!!!!!!!(maaf saya sangat emo bab bab macam nih)


Apelah nak jadi dengan manusia zaman sekarang nih??? Makin takut tengok kejadian kejadian cenggini. Bukan ape, kesian babes tengok nasib anak anak anak yang dilahirkan tuh. 
Memang la secara fizikalnya si anak masih punya ibu dan ayah, tapi hakikat sebaliknya??? Bila dah jadi cenggini, baik yang lelaki @ perempuan masing masing ada yang nak abaikan tanggungjawab (segelintir) sebab dah malu. Time nih mula lah nak salahkan orang tuh, orang nih, si polan tuh dan si polan nih.

Maka terjadilah kes kes seperti buang anak dan sebagainya. Kadang kadang sebab tak sanggup nak tanggung malu pun menjadi faktor utama kes kes buang anak  nih. Tempered gilosss mak hari ni nokksss. Cube lah pikirkan nasib anak anak tuh bila dorang dah besar??? Especially girls, sape nak walikan dorang bile nak kahwin nanti??? Mase buat memang tak ingat ape, tapi bila SUDAH terjadi, memang tak boleh nak undur balik lah kan.(sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak).

Saya berdoa dan berharap sangat semoga saya, ahli keluarga, kawan kawan dan seluruh umat Islam dilindungi dan dijauhi dari perbuatan perbuatan seperti ini. Ingatlah nasib anak anak yang tak bersalah nih pada masa akan datang.


Mood : SAD & TEMPERED
p/s: Teringat lagu Harapan Tanpa Suara - Kempen Kami Perihatin. Sedih woo! :(

love,
cdaz :)

Tuesday, April 19, 2011

Surprise!!!

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Hari ni, my aunt a.k.a Mak Itam (tapi orang nya putih hokeyyy) PM saya di "pesbuk" katenye nak mintak tolong. Tolong??? Tolong ape yek??? Tanya punya tanya rupa rupanya nak suruh pergi beli kek. Saya ingat besor benor la permintaannya. Rupanya nak pakat dengan saya dan kakak untuk cari birthday cake for her lovers. Nak tahu sape lover die??? opkos la her hubby and her sons. Dia ada dua orang je anak dan kedua dua nya adalah lelaki hokeyyy. Korang nak ngurat tak??? Haha! (gelak jahat).

Actually,on this month(April) merupakan birthday dua buah hati pengarang jantung die (suami dan anak bongsu die). Memandangkan birthday dua beranak di dekat dekat (Amy-24/4, Pak Itam-28/4) so die nak celebrate birthday dua orang nih dalam masa yg same. Pastuh die mintak saya dan kakak rahsiakan kejutan nih.(name pon surprise, tak kan nak bagitahu dekat semua pulak kan???)

So, ape bentuk surprise nye tuh tak tau lah lagi. Tapi yang sedihnya my aunty tak bape nak sihat lately ni (sebab migrain die teruk sgt). Sedih tengok die. Hope die kembali normal as well dan surprise dapat berjalan dengan lancar. :)



p/s : Hope my aunt get well soon. Amiin.

love,
cdaz :)

Melayan perasaan dengan "Cheezels Biskitz"

Assalamualaikum :)


Hi readers!
Mood hari nih tak berapa nak stabil la. Korang bila hati tengah panas panas hotsss korang buat ape ek??? Kadang tuh ade orang yang tumbuk dinding lah, tumbuk almari lah, marah marah orang lain lah, diam sebagai tanda protes la dan macam macam lagi. Kesian dekat individu @ benda benda yang tak bersalah tuh kan??? Kalau hati tengah panas buat ape pon memang tak sedar senang cakap di luar kawalan mahupun jangkaan. Stress betul bila kita nak explain sesuatu tapi tak de orang nak paham. Konon konon dorang ingat itu semua sebagai alasan. Alasan wakllluuu! Serius rase tension sampai nak nangis nangis. Tapi macam yang saya cakap sebelum nih, saya nak sentiasa muhasabah diri dan banyak banyak ingat Tuhan. Come on cda, kau marah marah pon tak guna. Kalau orang tak boleh nak paham, Allah kan ade. DIA pendengar kita yang paling setia. Dengan cara tuh pasti dapat tenangkan hati yang sedia panas nih. Tapi janganlah bila time susah je ingat dekat DIA. Sila ingat sepanjang masa. :) (mula rase reda sikit).

Bile dah puas puas marah, bosan pon ade. Bile dah bosan ni, makanan ringan la jadi peneman sambil ber "pesbuk" dan ber "belog" nih.(hai cda, camno la kau tak gomuksss). Lalalalalalala~~ Jom layan kejap sambil ber "Cheezels Biskitz" by Kraft-Classic Cheese.


Hahaha. Bile makan ni terus ngat kat Cik Dya sebab die "panatik" gilosss kat Cheese. Weeee~~


p/s : Teringat masa makan Cheese Cake Cik Dya, dalam kek ade "ring" tu yang tak boleh belah. Huehue!


love,
cdaz :)

Tension Betul!!! Sila lah paham!!!

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Kenapa manusia perlu ada sifat ego @ degil??? Hadoi, susah ke manusia nak paham kalau orang dah kate NOI just said NO, no more YES from me! Ni lah manusia. Bile senang kita diabaikan, tapi bila dah susah baru nak cari cari kita balik. Tension betul weiii dengan manusia yang pentingkan diri sendiri nih (ade penawar tak untuk penyakit cenggini???). Sedar sedar lah perbuatan kamu wahai manusia. Cukup cukup lah dengan apa yang kau lakukan tuh. Allah itu Maha Melihat hokeyyy. Sesungguhnya perbuatan kamu amat memalukan.

Mood : Tension saya dah tahap maksimum macam nak makan orang dah nih :(



p/s : Beware!!! dont make me bako ur house! Looserrr!. 


love,
cdaz :)

Sunday, April 17, 2011

Best Giler ML Minggu 3 :)

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Korang korang semua, rasenya belum terlambat lagi nak kongsi keseronokan Maharaja Lawak Minggu ke-3 nih. Walaupun little bit sad kumpulan R2 keluar, tapi masih ade yg mantap. Macam biasa la pilihan saya ialah Jozan, Nabil, Sepah dan Balas. Semua memang gempak habis kauu!

Jozan : Memang menguasai pentas dengan lagu lagu yang pelbagai sampai boleh dikaitkan lagu lagu tuh dalam dialog dorang. Memang besh gilos ok! Klik SINI untuk tonton.

Nabil : Paling menyerlah sebab sangat kreatif dengan menggunakan lalat sebagai bahan lawak. Siap nyanyi lagu Bruno Mars-Grenade. Memang Superb giloss! Klik SINI  untuk tonton.

Sepah : Gelak guling guling sebab tengok muka Shuib. Sumpah lawak giler! Siap cabar juri lagi untuk perform. Klik SINI untuk tonton.

Balas : Tak boleh belah tengok Fendi pakai selendang. Balas memang membalas walaupun dah biasa dengan double meaning dorang nih.Yeah! Klik SINI untuk tonton.

Selain tuh, kumpulan Jambu,Jihan dan Alex pun memang boleh dianggap antara yg terbaik dalam minggu ketiga ML. Keep Up All!

So, sape sape nak tegok Maharaja Lawak. Silelah langgan Astro Warna (ch 132). Layan sampai lebam. Saya da ade Astro Warna. Orang cakap tak beli pon tak pe sebab boleh tengok dekat Youtube. Tapi bagi saya keseronokan tengok secara live dengan rakaman memang berbeza. So pikirla sendiri hokeyyy! :)



p/s : Memang menghiburkan malam malam sabtu saya. :)

love,
cdaz :)

Saturday, April 16, 2011

R2 Tersingkir ML Minggu Ke-3

Assalamualaikum :)


Hi readers!
Semalam dalam Maharaja Lawak, kumpulan R2 tersingkir. Tak puas hati jugak bile dorang ni keluar sebab bagi saya mereka ni berada dalam kategori yang berbakat jugak la. Tapi maybe tak de rezeki dorang malam tadi. Nak tak nak accept jela keputusan yg memang 50% undian dari penonton dan 50% dari juri tuh. Memang tak dinafikan persembahan dorang agak hambar malam tadi, tapi rasenya mereka masih patut boleh diberi peluang. Pelik kenapa Amir tak keluar sedangkan undian die paling rendah malam tu kott. Rezeki die la tuh kan.

Ok! Lupakan pasal tuh. Sekarang saya nak puji persembahan Jozan, Nabil, Sepah dan Jambu. Memang SUPERB! gilosss lah. Sekarang nih saya dah berjinak jinak nak suka kumpulan Jambu sebab presentation dorang atas pentas memang sangat konsisten every week.(jadi calon kegemaran mamat khalid pulak). Wah, mak suke nok! Memang penat gelak gelak tengok lawak dorang. Memang terbaik dari ladang la. Haha!
  
Hooreeyy! Hari ni jugak saya ada perasaan gembira, suka, sedih, bengang. All in one. Complete hokeyyy! Tapi biarlah saya sorang je yang tahu. Kang cerita kang tak lalu pulak korang nak baca kan. Ok la korang, saya mahu challo dulu. Mau mandi lah. Take care :)

love,
cdaz :)

Wednesday, April 13, 2011

Bersabarlah kawanku.

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Hari ini sekali lagi saya dikejutkan dengan satu lagi berita sedih. Lepas je saya tahu yang ibu kepada kawan saya meninggal, saya dapat satu lagi berita baru berkenaan dengan bestie saya masa sekolah menengah dulu dulu. Cerita die macamnih, sebelum ni saya ade dengar ura ura jugak yang kawan saya ni maybe akan bertunang tahun ni dan tahun depan maybe die akan nikah@kahwin.

Tapi yang saya simpati sangat, dia ditinggalkan oleh insan bernama "kekasih" tanpa sebarang sebab musabab yang die sendiri tak pasti. How come??? Memang kesian tengok die babes. Memang dia jiwa kacau sekarang nih. Sungguh besar dugaan ini.(sabaq ye cyg).

Satu je saya harap, die bersabar dengan dugaan ni. Hope Allah permudahkan perjalanan hidup die yang semakin celaru saat ni. Ingat babes, kau masih ada family dan kawan kawan di sisi dan jangan lupa yg paling Agung adalah Allah S.W.T(pada DIA lah tempat untuk kau lapangkan dada dan tenangkan pikiran dalam dalam). Think positive dan cuba renung balik ape kesilapan kita pada si die (mungkin si die tak boleh terima kesilapan kita tu @  mungkin si die sukar untuk memahami siapa kita sebenarnya) tanpa memikirkan kebaikan kita semata mata pada si die. Walaupun saya tak de dalam situasi ni, sebagai kawan hanya dorongan dan nasihat je lah mampu nak bagi.(tak pe kan saya nasihat awak???awak tak marah kan??? Hehe!). Ingat, kalau ade jodoh kau dengan dia pasni tak kan lari ke mana :)

Saya tahu kau kuat dan kau boleh hadapi nya dengan redha(Allah tahu kita boleh hadapi ujian ni, sebab tu DIA uji hamba-Nya). Saya sentiasa doakan yang terbaik untuk kawan kawan saya termasuk kawan kawan baru dekat blog nih :)(Bukan auta ye).

Ini lah dinamakan ujian dan dugaan, sekuat @ sehebat mana pon hamba-Nya merancang, hanya Allah sahaja yang layak mengubah dan menentukannya. Kita kene ingat bila kita diuji tanda Allah sayang kita.(saya suka Allah sayang saya) :)

Kat sini ade beberapa tips @ panduan untuk tatapan korang semua yang mudah kecewa @ patah hati.(juga peringatan untuk diri yang lemah ini). Meh klik SINI meh(jgn malu malu).

Ok lah, dah ngantuk nak tidur. Jangan lupa sentiasa maafkan semua orang sebelum tidur hokeyyy! :)

p/s : Kawan2, jom muhasabah dri :)

love,
cdaz :)

Al-Fatihah to Family Akmal

 Assalamualaikum :)

Hi readers!
Hari ini dapat berita sedih dari kawan sekelas (Ilmi) tentang ibu kepada rakan sekelas kami semasa di Diploma (Amal) telah meninggal dunia pd pukul 8.30 pagi (kalau tak silap lah). Sebelum ni pon Amal pernah bagitahu jugak yang mak die sakit dan tenat. Tapi ini lah yang dinamakan ketentuan. Kita sebagai manusia hanya  mampu merancang, hanya Allah yg menentukan. Kadang kadang dalam kehidupan ni ada rase takut dan gerun jugak, mana la tahu esok lusa giliran kita pulak kan??? Yela, amalan pon sekangkang kera, terasa terlalu rendah di sisi-Nya :(

Di kesempatan ini jugak, saya mohon kepada sesiapa sahaja yang mengenali saya sama ada baru kenal @ telah lama berkenalan, maafkan lah saya dari segenap dimensi, dari hujung rambut hingga hujung kaki :)

Walaupun belum raya untuk bermaaf-maafan, tapi tak salahkan kita lakukan sedemikian??? kerana memaafkan tu adalah sebaik baik perbuatan =) Kadang kadang kita alpa tanpa kita sedar orang sekeliling kita terasa dengan sikap kita sepanjang hidup kita.(peringatan untuk diri sendiri jugak). Oh Allah, I need Your forgiveness :)



p/s : Kadang kadang kesedaran memang boleh mematangkan kita. Nak amalkan sebelum tidur sentiasa maafkan orang lain. :)

love,
cdaz :)

Monday, April 11, 2011

Yummy Yummy!!!

Assalamualaikum :)

Hi readers!
Mood hari ni sangat penat, sebab banyak kerje dekat opis. Dengan pekerja yg dah berhenti tapi monthly reportnya tak disiapkan lagi.(Tak pasal pasal mak kene settlekan semua kerje die noksss). OMG, baru masuk kerje macam macam ghupe keje I kene buat. Takpela, I'll try my besttt. Ya Allah, tabahkanlah hati hamba-Mu ini supaya terus bersabar. Nasib baik dapat partner @ office mate yang sangat sporting dan boleh masuk air sampai tak larat asik nak gelak je dengan die.(maklumlah kami suke gelak gelak). Haha! atleast terasa lah ringan sikit beban dekat kepale ni. Bukan tension ape pon, cume pening nak layan perangai orang yang tak paham bahasa ni. Huhu!

Tak boleh tahan, time rehat kitorang tak keluar lunch pon, tapi time keje saya keluar pergi beli ice cream Cornetto Royale Blackforest dan makanan ringan ringan sikit nak alas perut lah konon.(nasib baik bos tak de). Hehe!


Cornetto Royale Blackforest ni boleh tahan la rasenya. Tak penah try pon flaver yg nih, tapi rambang mate sebab terlalu banyak choice kat situ. Lastly decide nak pilih yg ni jugak.
Nak yang ni jugak uncle! Tak kira! Tak kira! Uncle, sila lempang je budak nih. mengada benau. Kedainya pon takdelah jauh mane. Tapi jgn ingat I makan gaji buta je tau. Time tuh memang tahap tak boleh nak tahan langsung rase lapar yang dah siap main lagu zapin dengan mak inang dalam perut nih ha. Haha! Tu yang pakat kuar kejap pergi beli jajan sikit. 

Jam bru pukul 8.30 malam, tapi mata rabak semacam. Ngantok gilosss. Hehe! Takpelah korang, I nak buat ape yang patut dulu, then terus tidur. Haha!(anak dara, anak dara). Sila jangan terpegun dengan tingkah laku anak dara ini hokeyyy!

love,
cdaz :)

Sunday, April 10, 2011

Bla, bla, dan bla~~~

Assalamualaikum :)


Hi readers!
Nampak tak tajuk entry kat atas tuh??? Nampak benau tak de idea kan??? Tuh tandanya si tuan punya blog nih kepalanya mereng kejap pagi pagi buta nih. Hari ni seawal enam pagi dah bangun. Pas dah siap siap ape yang patut, macam biasalah kena hantar adik pergi sekolah(walaupon mata mengantok gilosss sebab malam tadi mato den taknak tidur pulak). Tak tahu lah kenapa dengan mata ni susah benau nak lelap. Kadang kadang sampai 4 pagi pon tak tidur lagi. Pusing kanan pusing kiri pon macam tuh jugak. Terpikir jugak, INSOMNIA ke haku nih??? HArap normal la ye. Breakfast hari nih hanya ditemani secawan Milo Fuze untuk mengisi perut yang mengeroncong pagi pagi buta nih. :)



Gambar paket je la yang den ambil. Janji hadoo kan??? Hokeyyy la sayang sayang semua. I sangat rushing and I got to go now. Nak siap siap pergi kerja nih. Kang lambat mampus haku. Hope korang happy happy je pagi pagi nih ye. Tak mau sedih sedih hokeyyy :)


p/s : Nanti dah sampai office nak ronggeng popia goreng akak ape tah nama die. Sedap gilosss.

love,
cdaz :)